Wat je moet regelen als je een huis hebt gekocht

regelen als je een huis hebt gekocht

Wat je moet regelen als je een huis hebt gekocht

Laatst hebben wij een nieuw huis gekocht. Na een zoektocht van ruim één jaar hebben we eindelijk ons droomhuis gevonden. De huizenmarkt is echt een gekkenhuis en we waren dan ook blij dat het ons gelukt was, yay! Bij het kopen van een huis komen er best wat dingen om de hoek kijken die geregeld moeten worden. Inmiddels weet ik er heel wat van af, dit is namelijk mijn 3e koopwoning in 4 jaar tijd. Heb jij zelf net een huis gekocht of sta je misschien op het punt om een huis te kopen en ben je benieuwd wat je moet regelen als je een huis hebt gekocht? Lees dan zeker mee!

Huidige woning verkopen/huur opzeggen

Mocht je nog een eigen (koop)woning hebben en je bod op jouw droomhuis wordt geaccepteerd, dan is de volgende stap het te koop zetten van je eigen huis. Hiervoor kun je een makelaar inschakelen die alles voor je regelt. Dit heb ik ook gedaan en binnen een week was mijn appartement verkocht, zo fijn! Heb je een huurwoning zeg de huur dan tijdig op. Houd rekening met een opzegtermijn van minimaal één maand.

Hypotheek afsluiten

Er moet natuurlijk een hypotheek afgesloten worden. Dit doet de hypotheekadviseur voor je. Het enige wat je moet doen is zorgen dat de hypotheekadviseur alle papieren krijgt die hij nodig heeft, zoals: loonstroken, jaaropgaaf, werkgeversverklaring, kopie van paspoort en een kopie van de getekende koopakte (en evt. verkoopakte).

Maak een lijstje met wat je wilt doen aan de woning

Als je weet dat er een verhuizing aan gaat komen maak je plannen voor de nieuwe woning. Is het huis instapklaar of moet het nog verbouwd worden? Maak een lijstje met de dingen die je in een nieuw huis wilt gaan doen. Bestel dingen zoals een vloer, keuken en meubels op tijd want hier zit vaak een langere levertijd op. Bekijk dan wat je zelf kunt doen en wat je uit moet besteden en maak hierbij een begroting.

Verhuizing doorgeven aan bedrijven

Ongeveer twee maanden voordat je gaat verhuizen is het belangrijk om wat praktische zaken te regelen. Denk hierbij aan verhuizing doorgeven aan bedrijven zoals:
– Internet, tv en telefonie
– PostNL verhuisbericht doorgeven
– Verhuis verlof op je werk regelen
– Verzekeringen afsluiten en omzetten zoals inboedel, opstal en aansprakelijkheid. Let op dat je ook woonverzekeringen met elkaar vergelijkt. Hier kun je ook nog aardig wat geld op besparen.
– Verhuizing doorgeven bij huisarts en tandarts en evt. inschrijven bij een nieuwe praktijk mocht je in een andere woonplaats gaan wonen.

Energie vergelijken

Ook ga je rond deze periode beginnen met energie vergelijken. Hier kun je namelijk een hoop geld op besparen. Via verschillende websites kun je bekijken bij welke energieleverancier je het goedkoopste uit bent. Je vult hierbij je postcode en gegevens in en daar komt dan een lijstje uit met verschillende energieleveranciers. De goedkoopste leverancier zie je bovenaan staan.

Zorg voor voldoende spaargeld

Een buffer achter de hand is altijd belangrijk. Zeker wanneer je een koophuis hebt. Je krijgt niet alleen te maken met een hypotheek die je af moet lossen maar er komen ook nog een heleboel andere kosten bij kijken. Denk hierbij aan gas, water, licht en gemeentelijke belastingen. Ook is het handig om voldoende spaargeld te hebben als er iets kapot gaat in huis of als er onderhoud gedaan moet worden aan de woning.

Heb jij al weleens een huis gekocht en heb jij nog handige tips?


6 Reacties

 1. 18 maart 2019 / 09:28

  Zo een verhuisbericht voor de post had ik nog nooit van gehoord maar wel super handig om te weten!
  Heb zelf nog nooit een huis gekocht maar wel vrij vaak verhuisd de afgelopen jaren wat te chaotisch ging dus geen tips van mij!

  • Marloes
   Auteur
   19 maart 2019 / 20:44

   Hi Tea, een verhuisbericht bij PostNL werkt echt super handig. Dit heb ik de laatste verhuizing ook gedaan en dan ontvang je geen post meer op je oude adres maar wordt het gelijk doorgestuurd naar je nieuwe adres.

 2. 18 maart 2019 / 19:33

  Ik heb ruim 1,5 jaar geleden mijn eerste huis gekocht. Er komt zoveel bij kijken! Heel veel zaken waar ik ook totaal geen verstand van had. Als ik klaar ben voor de volgende stap komen er weer andere zaken bij kijken, omdat je dan ook nog een huis te verkopen hebt natuurlijk. Voorlopig blijf ik lekker hier in ieder geval!

  • Marloes
   Auteur
   19 maart 2019 / 20:43

   Komt zeker veel bij kijken. Spannende periode altijd 🙂 Gelijk heb je!

 3. 21 maart 2019 / 16:53

  Mijn vriend en ik zijn deze zomer gaat samenwonen. Hij had het huis al 2,5 jaar geleden gekocht (toen wij net een half jaar een relatie hadden), maar het moest nog gebouwd worden. Deze zomer hebben we dan ook veel geklust (ik had zomervakantie, dus dat kwam goed uit). Onze verhuiskaart hebben we verstuurd rond Kerstmis, konden we er een verhuis- en feestdagenkaart van maken, haha!

  Liefs,
  Marloes

  • Marloes
   Auteur
   21 maart 2019 / 22:29

   Ah wat leuk zeg! Heb je veel moeten klussen? Wij krijgen in juni de sleutel en moeten dan ook nog klussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: