Mijn Fotografietips

Mijn Fotografietips

Fotografie is iets wat ik erg leuk vind om te doen. Sinds ik mijn blog ben gestart, ben ik mijzelf er ook steeds meer in gaan verdiepen. Ik heb o.a. ook een fotografie cursus gevolgd. Hier heb ik mijn camera wat beter leren kennen. Ook ben ik hier meer te weten gekomen over scherptediepte en verschillende lenzen waar je mee kunt werken. Op een camera zitten zoveel instellingen en mogelijkheden. Zeker de moeite waard om op je gemak eens uit te vogelen. Ik krijg wekelijks een aantal mailtjes met vragen: Hoe krijg jij je foto’s zo mooi licht, en hoe krijg jij een wazige achtergrond? Hoog tijd om daar eens wat verder op in te gaan. Vandaag deel ik mijn tips en ervaringen met jullie!

mijn fotografietips Deze foto is gemaakt met de 50mm lens, ISO 400 en diafragma F1.8


Spiegelreflex Camera & Lenzen

Toen ik mijn blog net was begonnen gebruikte ik een oude spiegelreflex camera van mijn moeder. De Canon 350D. Deze camera had geen automatische ISO en mijn foto’s waren vaak ‘te’ donker. Ook kon ik nog niet goed overweg met fotobewerkingsprogamma’s. Dus vaak liet ik ze gewoon zo. Als ik nu terug kijk naar mijn foto’s in het begin, ben ik ook absoluut niet tevreden. Haha! Maar zodoende leert men :). Sinds december vorig jaar gebruik ik de Canon 700D. Een spiegelreflex camera met uitklapbaar schermpje. Geweldige camera, waar ik tot op de dag van vandaag nog erg blij mee ben. Er zitten veel mogelijkheden op de camera en er zit een automatische ISO op. Ook vind ik het uitklapbare schermpje erg handig voor het opnemen van video’s en het fotograferen van make-up looks. Ik maak mijn foto’s altijd op de AV stand. Hiermee kun je het diafragma zelf bepalen. Hoe lager het diafragma getal, hoe waziger de achtergrond (bokeh effect).

mijn fotografietips Deze foto is gemaakt met de 50mm lens, ISO 400 en diafragma F3.5

Het diafragma is één van de belangrijkste onderdelen van je camera waarmee je kunt beïnvloeden hoe jou foto eruit komt te zien. De andere twee zijn ISO waarde en sluitertijd. Hier zal ik verder niet teveel op in gaan vandaag. Scherptediepte word aangegeven op je camera met het F getal. Door middel van het draaiwieltje bovenop de camera kun je je diafragma getal wijzigen. Bij het maken van product foto’s zorgt een wazige achtergrond voor een mooi effect. De focus word dan ook echt gelegd op het product. Vaak stel ik mijn diafragma dan in bij de standaard lens (18-55mm) op F4.5. Maar voor product foto’s pak ik het liefst mijn 50mm lens erbij. Deze lens staat bekend om zijn mooie ‘bokeh’ effect. En kan tot een laag diafragma getal gaan van maar liefst F1.8. Gegarandeerd een mooie wazige achtergrond. Het enige nadeel van de 50mm lens is dat je met deze lens niet kunt in-en uitzoomen. Alleen door verderaf of dichterbij het product te gaan staan. Ik kan iedereen die mooie product foto’s wilt maken het aanraden om de 50mm lens 1.8 aan te schaffen. Deze lens is erg betaalbaar (€85) en de sensor is ook erg licht gevoelig. Situaties waarin weinig licht is, kun je met deze lens toch nog blijven fotograferen. Dit is dus ideaal op dagen dat je geen goed daglicht hebt.


Softboxen

Het allerbelangrijkste voor een goede foto is natuurlijk licht. Daglicht is hierbij het beste licht wat je kunt hebben. Voor daglicht vind ik het mooiste om foto’s te maken tussen 10 uur ‘s ochtends en  2 uur ‘s middags. Rond deze tijd is de lichtinval het mooiste. Maar er zijn natuurlijk ook donkere, bewolkte dagen. En de herfst/winter komt er ook weer aan. Vooral voor degene die overdag werken of naar school gaan is dit lastig. Want hoe maak je dan mooie foto’s? Wat ik vorig jaar deed was alle foto’s in het weekend schieten zodat ik een hele tijd vooruit kon. Maar hier heb je natuurlijk ook niet altijd de tijd en zin voor. Softboxen zijn hier de ideale oplossing voor. Zo kun je ieder tijdstip van de dag mooie foto’s maken. En nee, softboxen hoeven echt niet duur te zijn. Ik heb hier echt heel veel baat bij, en maak regelmatig foto’s met mijn softboxen. Eerst gebruikte ik er ééntje, maar twee weken terug bestelde ik mijn 2e softbox erbij. Dit was voor foto’s niet nodig, maar wel voor mijn video’s. Daar had ik namelijk altijd een vervelende schaduw, omdat ik maar één softbox gebruikte. De softboxen die ik gebruik komen bij VidaXL vandaan. Mocht je dit alsnog te duur vinden, kun je ook eens een kijkje nemen op Ebay. Maar let hier wel op dat je vaak apart het softbox standaard nog moet bestellen.

mijn fotografietips Hier een voorbeeld van hoe ik mijn product foto’s maak met een softbox. Kijk maar eens hoe mooi licht je hiermee krijgt! Dit is trouwens naast mijn raam. Ik heb vrij hoge ramen in mijn appartement waardoor het voor mij lastiger is om een mooie foto met goed daglicht naast een raam te krijgen.

Achtergrond & fotograferen vanuit verschillende hoeken

Een goede achtergrond is ook een heel belangrijk item voor een foto. Ik ben zelf sinds een hele tijd dol op witte achtergronden. Een strak witte achtergrond zorgt er ook gelijk voor dat je foto’s een stuk lichter uitkomen. Probeer zelf maar eens uit: een foto maken met een witte achtergrond en een foto met bv. een houten tafel als achtergrond. Gegarandeerd dat de foto met witte achtergrond een stuk lichter is, en het product beter uitkomt op de foto. Ik fotografeer altijd met een wit tafeltje en/of een groot wit vel papier. Deze koop ik gewoon bij een drukkerij winkel. Ik plak als het ware het vel papier tegen de muur zodat ik een mooie witte achtergrond heb. Een ideale oplossing, en lekker goedkoop! Ook kreeg ik een tijdje terug van lieve Sophie de tip van het IKEA tafeltje. Een super oplossing en lekker goedkoop. Want het tafeltje kost namelijk maar €5,-. Koopje toch? En deze dient ook perfect als mooie achtergrond voor je foto’s, en staat gewoon leuk in de woonkamer als bijzet tafeltje, hihi! Probeer ook eens vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Bovenaf, onderaf, zijkant, recht van voor. Kijk hoe het product het mooiste op de foto eruit komt te zien. Je hebt misschien al snel de neiging om een foto recht van voren te maken. Maar juist door gebruik te maken van verschillende hoeken krijg je variatie in je foto’s.

Maar een wit vel als achtergrond hoeft natuurlijk niet altijd. Wees creatief, en speel ook eens in op de seizoenen. Doe wat jij leuk vind! Maak buiten eens foto’s en schiet mooie plaatjes! 

Fotobewerkings progamma’s

Ook het nabewerken van de foto’s speelt een belangrijke rol in hoe je foto’s er uiteindelijk uit komen te zien. Ik gebruik hier zelf de progamma’s Adobe Lightroom en Photoshop voor. En ik kan vooral Lightroom iedereen aanraden. In Lightroom laad ik mijn foto’s vanuit de camera in, en pas ik de belichting, het contrast en eventueel de scherpte aan. Dit is alles wat ik doe aan een foto. Verder bewerk ik er niets aan. Lightroom werkt vaak voor de beginners net even iets makkelijker dan Photoshop. Photoshop is een programma met een gebruiksaanwijzing. Gelukkig vind je op YouTube hele handige tutorials die mij ook goed hebben geholpen. Ik snap goed dat deze programma’s vrij prijzig zijn als je nog student bent. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van gratis online fotobewerkings programma’s zoals bv. Picmonkey. mijn fotografietips Deze foto is gemaakt met de 50mm lens, ISO 100 en diafragma F2.8. Hier zie je heel mooi het ‘bokeh’ effect op de foto. Ik heb gefocust op het voorste deel van de salade, waardoor de achtergrond wazig is door het lage diafragma getal. Deze foto is gemaakt zonder softbox met natuurlijk daglicht.  Bij een food foto vind ik het erg belangrijk dat het contrast wat word aangepast. Op deze manieren komen de kleuren veel beter naar voren. Prachtig!

Mochten jullie nog vragen, opmerkingen hebben over foto’s? Of is er iets nog niet helemaal duidelijk? Dan beantwoord ik jullie vragen graag in de comments of via de e-mail! Mochten jullie het interessant vinden, kan ik ook nog een keer verder ingaan op de instellingen van een spiegelreflex camera. Ik gebruik zelf natuurlijk een Canon. Dus voor degene met een Nikon camera is dit misschien wat minder interessant.

Hoe maken jullie het liefst jullie product foto’s?

liefsmarloes

lank

44 Reacties

 1. 15 september 2014 / 06:48

  Yeahh handige tips daar hou ik van, leuk artikel! x

 2. 15 september 2014 / 07:09

  Lief dat je je tips met ons deelt! Heel erg bedankt voor je fijne tips 🙂
  Liefs, Tessa

 3. 15 september 2014 / 08:11

  Aah wat onwijs leuk om te lezen, echt super om te zien! Ik vind je foto’s echt te gek, elke blogpost weet je mij weer met je talent te verbazen <3

 4. 15 september 2014 / 08:21

  Ontzettend handig artikeltje! Ik merk dat ik m’n spiegelreflex echt nog niet onder de knie heb. Een fotografie cursus zou zeker top zijn!

 5. 15 september 2014 / 08:33

  Leuk om te lezen hoe jij je foto’s maakt en bewerkt, ik heb sinds kort ook lightroom, maar ik kan er nog niet echt mee overweeg alhoewel mijn camera mijn foto’s al heel erg licht maken. Ik ging net even kijken voor de Softbox en ik zag dat die nu in de aanbieding is voor 39,99 euro :O incl BTW. Ik ga die even bestellen want wilde die nog heel graag. Ook ga ik nog een cursus doen die mij in de buurt gedaan word dus dat is wel leuk 🙂

 6. 15 september 2014 / 08:42

  Erg Goede tips. Je foto’s zijn altijd mooi heb hier zeker iets aan:)

 7. 15 september 2014 / 08:49

  Wat een super fijne tips en tricks Marloes! Die kan ik wel goed gebruiken met mijn nieuwe camera!

 8. 15 september 2014 / 08:51

  wat een fijne tips, ik heb mijn softboxen ook van VidaXl 🙂 Ik ben er zoo blij mee nu kan ik ook gewoon in de avond foto’s maken, hoewel het met daglicht toch het beste blijft inderdaad, ik zou ze toch niet meer willen missen 🙂

 9. 15 september 2014 / 09:18

  Bedankt voor de tips! Ik vind jouw foto’s altijd erg mooi!

 10. 15 september 2014 / 09:39

  Wat een handige tips! Ik wil nog dol en dolgraag softboxen maar op mijn kamer heb ik er echt de ruimte niet voor! Gauw maar eens kijken voor ringlicht! Oh en trouwens, wat is de bokeh op die watermeloenfoto’s? Bokeh is juist dat er allemaal rondjes ontstaan in het wazige gedeelte (sorry, ik moet even de smartypants uithangen hahaha).

 11. 15 september 2014 / 10:21

  Leuk dat je meer verteld over fotografie. Softboxen zou ik ook nog heel graag willen.

 12. 15 september 2014 / 10:48

  Leuk artikel! Ik gebruik ook een canon, maar dat is een simpele digitale haha! Maar voor nu vind ik het eigenlijk wel prima!

 13. 15 september 2014 / 10:53

  Ik baal echt dat het weer eerder donker gaat worden, nu moet ik ook softboxen gaan halen.

 14. 15 september 2014 / 11:50

  Super gaaf dat je je tips met ons deelt, je foto’s zijn altijd zo mooi! Ik heb vandaag weer veel geleerd, dankjewel!

 15. 15 september 2014 / 12:21

  Hoe maak jij je product foto’s met een 1.8 lens? Ik heb zelf een 1.4 lens, maar ik krijg er geen product foto’s mee omdat ie niet van te dichtbij kan fotograferen! voor outfitfoto’s gebruik ik de lens wel altijd!

 16. 15 september 2014 / 12:28

  Fijne tips! Leuk om te lezen hoe jij je foto’s maakt en bewerkt. Ik vind ze altijd zo mooi!

 17. 15 september 2014 / 12:57

  Heel handig artikel! 50mm lens gebruik ik ook super vaak, maar inderdaad kan ik dus beter de ISO proberen aan te passen. Op automatisch geeft ie soms niet het gewenste effect. 🙂
  Dank je wel!

 18. 15 september 2014 / 15:27

  hele handige tips zijn dit! ik vind zelf een witte achtergrond ook heel mooi, maar tis altijd puzzelen hoe ik die in mn kamer kan vinden haha! xo

 19. 15 september 2014 / 17:23

  het klinkt helemaal super meid een artikel waar je veel meiden mee kunt helpen! super! liefs x

 20. 15 september 2014 / 17:50

  Fijne tips Marloes! Ik fotografeer het liefst buiten. Ik krijg mijn foto’s binnen nog niet optimaal. De 50mm lens staat hoog op mijn (ellenlange) lijstje 🙂

 21. 15 september 2014 / 18:29

  Ik ben dol op jouw manier van foto’s maken dus dit is echt een topartikel. Ik zelf gebruik een Nikon D3100 en die vind ik ook erg fijn. Binnenkort ga ik een uitgebreide softboxenset bestellen, dat is inderdaad wel nodig met het steeds donker wordende weer.

 22. 15 september 2014 / 19:36

  Wat een handige tips! Ik wil binnenkort ook nog een fotografie cursus gaan volgen zodat die camera van mij niet zoveel geheimen meer voor me heeft, alles zijn tijd!

 23. 15 september 2014 / 19:37

  Wat een handige tips! Ik wil binnenkort ook nog een fotografie cursus gaan volgen zodat die camera van mij niet zoveel geheimen meer voor me heeft, alles op zijn tijd!

 24. 15 september 2014 / 20:40

  Deze post sla ik op, super bedankt hier heb ik echt wat aan!! Top!

  • Marloes
   Auteur
   15 september 2014 / 22:38

   Fijn om te horen Lisanne, en graag gedaan natuurlijk 🙂

 25. 15 september 2014 / 20:54

  Erg mooi artikel! Ik gebruik ook een LACK tafeltje van de Ikea! Probeer altijd foto’s te maken met daglicht, dus nu de herfst en winter voor de deur staan, betekent dat vaak foto’s maken in het weekend.

 26. 15 september 2014 / 21:24

  Erg handige tips! Hier heb ik echt wat aan!

 27. 15 september 2014 / 22:49

  Wat een leuk blog heb je ! Deze tips kan ik zeker wel wat mee.
  thnx! 😀

 28. 16 september 2014 / 00:26

  Jouw foto’s zijn wel altijd supermooi! Ik houd van de scherpte en de lichtheid ervan! 🙂 Zelf bewerk ik mijn foto’s niet, maar maak ik wel gebruik van kunstlicht en dan daglichtlampen. Geen sfeerlicht in verband met make-uplooks, alhoewel alles in dat licht er gorgeous uitziet, maar ik wil dat mijn skills naar voren komen in plaats van het te faken met lights. :’) Soms film ik wel met sfeerlicht, ik moet er ook echt voor in de ‘sfeer’ zijn, haha! De witte achtergrond bij jou.. oh gurl.. je zou eigenlijk wat met je fotografieskills moeten gaan doen hoor, bijvoorbeeld naast je blog ook bruiloften enzo bijwonen, want ik denk dat je fijne details vastlegt van de dag en helemaal met de kwaliteit waarmee jij schiet! 😀 Goede tips dame. ^^

 29. 16 september 2014 / 01:08

  Erg handige en duidelijke tips! Ik ga het morgen direct uittesten!

 30. 16 september 2014 / 16:13

  Wat een fijn artikel! Heel handige tips. Ik ben nog steeds hard aan het experimenteren met mijn camera. Ik vind het zo ontzettend leuk om te doen!

 31. 16 september 2014 / 19:30

  Ahh, super bedankt voor je tips. Hier ga ik van de week echt lekker mee oefenen hihi. Ik heb zelf de 50mm 1.8 lens ook, maar eerlijk gezegd gebruik ik hem nooit. Toch eens meer gaan doen! Over het diafragma wist ik eigenlijk al. Zonde dat ik dat nooit gebruik. Ik zet heel vaak mijn camera op automatisch, maar ik ga vanaf nu ook eens vaker de AV stand gebruiken. En dan vooral de ISO en F aanpassen. Nogmaals bedankt, super tof dat je dit wilt delen!

 32. 17 september 2014 / 13:32

  Hele fijne tips! Hier heb ik zeker wat aan, dankjewel! 🙂

 33. 3 november 2014 / 18:38

  Is jouw 50mm lens ook van Canon? Vraag me af of de lens van het zelfde merk als de camera moet zijn. Neem aan van wel? De goedkoopste die ik van Nikon kan vinden is €135. €85 klinkt toch een stuk aantrekkelijker, haha

 34. 9 februari 2015 / 21:01

  Bedankt voor je tips! Ik ben altijd nog in de war met het diafragma, dus even door jou info heen gelezen:-D!

  • Marloes
   Auteur
   9 februari 2015 / 22:14

   Wat goed! Graag gedaan meid! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: