Alles wat je wilt weten over bloggen

Alles wat je wilt weten over bloggen

Alles wat je wilt weten over bloggen

Laatst liet ik in een Insta story aan jullie weten dat ik graag een Q&A wilde doen op mijn blog. Jullie konden mij allerlei vragen stellen met alles wat je wilt weten over bloggen en Instagram. Vandaag ga ik alles wat je wilt weten over bloggen met jullie delen. Mocht je alsnog iets willen weten, laat het me dan weten in de comments. Dan beantwoord ik de vragen onderaan het artikel. Lees je mee?

Alles wat je wilt weten over bloggen

Ik weet niet waar ik moet beginnen met bloggen, heb je tips?

Die heb ik zeker! Allereerst begin je met een het verzinnen van een blognaam. Je kunt je eigen naam gebruiken als blognaam maar natuurlijk ook iets met beauty-en of fashion erin. Het ligt er maar net aan waar je over wilt gaan bloggen. Kijk goed naar je niche en bekijk of je daar een leuke naam mee kunt verzinnen. Daarna koop je een domein en maak je een website aan. WordPress is echt een aanrader! Dit werkt zo ontzettend fijn en makkelijk. Hier heb je keuze uit verschillende (gratis) thema’s. Daarna ga je aan de slag met bloggen!

Heb je tips voor de beginnende blogger en/of vlogger?

Met vloggen heb ik weinig ervaring. Ik heb het een tijdje gedaan maar inmiddels doe ik al ruim 3 jaar niets meer met YouTube. Het kostte me teveel tijd en daarbij haalde ik er weinig plezier uit. Bloggen daarentegen wel! Je moet gewoon beginnen. Zorg ervoor dat je een beetje consequent post op je blog. Niet eerst vier dagen achter elkaar wel een blogpost en vervolgens een week niets. Dan weten je lezers niet wat ze kunnen verwachten. Bepaal dus van tevoren hoeveel je wilt gaan posten. Is dat 2x of 4x per week? Probeer je daar dan ook echt aan te houden. Dan weet je zeker dat bezoekers terugkomen op jouw blog!

Ook is het belangrijk dat de foto’s op je blog van goede kwaliteit zijn. Dit oogt een stuk professioneler. Daarbij zijn foto’s ook fijn om naar te kijken. Tegenwoordig zijn de camera’s van nieuwe smartphones erg goed. Toch gaat mijn voorkeur voor blog foto’s uit naar een professionelere camera.

Is een professionele camera nodig als beginner of kom je ook ergens met filters?

In principe kom je met een goede camera op je smartphone ook al ver. Sommige smartphones hebben ook een camera waarbij je een mooi bokeh (onscherpe achtergrond) kunt creëren. Ik gebruik zelf af en toe mijn iPhone 8 plus voor foto’s op Instagram. Ook mijn wekelijkse ‘In the Picture’ bestaat uit iPhone foto’s. De rest van mijn blog foto’s zijn allemaal gemaakt met een Canon 700D spiegelreflexcamera. In dit artikel vertel ik je wat meer over foto’s maken met de iPhone en in dit artikel geef ik je handige fotografietips.

Alles wat je wilt weten over bloggen

Is bloggen je fulltime baan?

Nee, bloggen is niet mijn fulltime baan. Bloggen en Instagram doe ik parttime, naast mijn werk als preventieassistente bij een tandartsenpraktijk. Een leuke afwisseling!

Ga jij een keer samenwerken met een merk?

Voorlopig niet! Dat lijkt me natuurlijk wel ontzettend tof en een hele grote eer als een merk zou willen samenwerken met mij! Zelf zou ik het heel leuk vinden om bv. een paar schoenen te ontwerpen voor een merk (bv. Sacha/Manfield) of een eigen kledinglijn voor een webshop. Dit blijft alleen voorlopig bij dromen want hier moet je wel een stuk groter voor zijn!

Verdien je geld met bloggen en Instagram?

Ja, ik verdien hier ook geld mee. Ik schrijf regelmatig advertorials voor bedrijven op mijn blog. Dit kun je herkennen door een onderaan mijn blogpost. Ik zeg ook vaak genoeg ‘nee’ tegen samenwerkingen. Je moet er wel volledig achterstaan en een eerlijke mening over een bepaald product kunnen geven. Verder krijg ik weleens betaald voor een Instagram post of story. Hier zit geen bepaalde regelmaat in en dit verschilt dan ook heel erg!

Ik vraag me af of je altijd een onderwerp bedenkt en hoe je daarop komt?

Op maandagochtend maak ik altijd een weekplanning. Doordat ik samenwerk met PR bureau’s krijg ik veel producten toegestuurd. Zo heb ik eigenlijk altijd wel ‘iets’ om over te schrijven. Make-up reviews zie je regelmatig terugkomen op mijn blog. Daar is het ook allemaal mee begonnen zes jaar geleden.

Naast reviews plaats ik wekelijks een outfit post en een ‘In the Picture’. Zo heb ik mijn vaste onderwerpen die terugkeren en waar ik altijd over kan schrijven. Verder bedenk ik ideeën voor mijn blog/Instagram op de meest onvoorspelbare momenten. Dit kan zijn wanneer ik in de trein zit, op mijn werk ben, in bed lig of aan het wandelen ben. Ik heb altijd een notitieboekje bij waar ik gelijk mijn ideeën in opschrijf.

Plan je alle blogposts in?

Ik probeer op maandag altijd een paar dagen vooruit te werken. Zelf schrijf ik dan meestal 3-4 artikelen op een dag, zodat ik de rest van de week ‘s avonds vrij ben. Ik beantwoord dan wel mijn mails en werk Social Media bij. Outfit foto’s maak ik meestal in het weekend of op maandag zodat ik weer even vooruit kan. Vooruitwerken geeft veel meer rust en levert geen stress op, ideaal!

Hoelang ben je gemiddeld bezig met een blogpost?

Met een make-up review ben ik ongeveer zo’n 2 uur bezig. Hier tel ik product foto’s maken en het editen van de foto’s ook mee. In het editen van foto’s gaat ook best wat tijd zitten. Daarna upload ik mijn foto’s in WordPress en ga ik aan de slag met het artikel. Met outfit posts ben ik vaak wat langer bezig. Hier gaat natuurlijk het shooten van de outfits aan vooraf. Dit kost ook vaak wat tijd! Daarbij ben ik vaak nog iets langer bezig met het editen van outfit foto’s omdat ik hier mijn speciale filter voor gebruik.

Dit was mijn eerste Q&A: alles wat je wilt weten over bloggen. Hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen en heb je er ook wat aan! Mochten jullie nog vragen hebben, stel ze dan onderaan deze blogpost. Dan beantwoord ik ze zo snel mogelijk!

Fijne dag!

5 Reacties

 1. 11 april 2019 / 11:02

  Leuk om te lezen! Zelf vind ik het ook erg fijn om vooruit te bloggen. Het liefst voor een week of twee. Dat geeft zoveel rust.

  Het lijkt mij inderdaad een fijne afwisseling zo hoe jij dat doet!

 2. 11 april 2019 / 12:57

  Leuk om te lezen hoe jij blogt e.d. Vaak plan ik ook artikelen vooruit maar ook heel vaak ontstaan onderwerpen spontaan.

  • Marloes
   Auteur
   15 april 2019 / 22:22

   Vooruit plannen doe ik zelf ook nooit verder dan 4-5 dagen. Bij mij ontstaan er ook vaak heel spontaan ideeën die ik dan uitwerk. Maar ik heb eigenlijk nooit ‘geen’ onderwerp om over te bloggen.

 3. 12 april 2019 / 16:45

  Wat leuk om dit zo te lezen, en inderdaad met een telefoon kom je tegenwoordig ook al heel erg ver! mijn iPhone X gebruik ik ook vaak voor mijn product foto’s. Jouw foto’s zijn ook altijd door een ringetje te halen.

  • Marloes
   Auteur
   15 april 2019 / 22:21

   Wat super lief Rachel, dankjewel! Ja ideaal tegenwoordig met die smartphones!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: