Van stoffige zolder tot sfeervolle loft

van stoffige zolder tot sfeervolle loft

Van stoffige zolder tot sfeervolle loft: 3 tips

Grote kans dat jij, net als vele andere Nederlanders, de zolder van je huis gebruikt als opslagruimte voor spullen die je niet gebruikt. Erg zonde, want in potentie is het een van de bijzonderste plekjes van het huis. Twijfel jij of je jouw zolder gaat ombouwen tot slaapkamer? In dit artikel lees je 3 tips die je helpen om van de zolder een sfeervolle loft te maken.

Tip 1: Weg met die donkere ruimte

Vaak is een zolder een donkere, kleine ruimte waar je liever niet teveel komt. Als jij van de zolderkamer een mooie loft wilt maken, is het verstandig om voor meer lichtinval te zorgen. Genoeg daglicht zorgt ervoor dat kleinere ruimtes zoals een zolder er ruimtelijker uitzien. Als jouw zolder behoefte heeft aan meer daglicht, is een dakkapel hiervoor uitermate geschikt. Een dakkapel zorgt ook nog eens voor extra woonoppervlakte, waardoor je zolder niet alleen groter lijkt, maar ook daadwerkelijk is. Wist je dat er allerlei soorten dakkapellen zijn? Zo zijn er bijvoorbeeld dakkapellen die grotendeels uit glas bestaan. Super romantisch natuurlijk, om ‘s avonds vanuit bed naar de sterrenhemel te kijken.


Tip 2: Gebruik lichte kleuren

Als je een raam of dakkapel op zolder hebt geplaatst, is het ook belangrijk dat het licht op een goede manier binnenvalt. Hoe beter de lichtinval, hoe groter de ruimte lijkt. Door de schuine daken van een zolder komt het licht niet op alle plekken van de kamer, waardoor er donkere stukken ontstaan. Door de muren wit te verven weerkaatst het licht en oogt de kamer groter. Ook de donkerste plekken van de kamer lijken opeens beter verlicht. Dit betekent natuurlijk niet dat je de hele zolderkamer gelijk ziekenhuis-wit moet verven, maar speel een beetje met lichte kleurtinten zoals wit, beige, créme en pastelkleuren.

Tip 3: Isoleer het dak

Warmte stijgt omhoog, maar dit betekent niet dat het altijd maar warm is op zolder. Veel warmte verlies je namelijk door het dak en een koude ruimte voelt niet sfeervol aan. Hierom is een goede isolatie op zolder van groot belang. Begin met het isoleren van het dak, want hier verlies je de meeste warmte door en dit is ook het makkelijkste uit te voeren. Ben je van plan een dakkapel te plaatsen? Informeer dan ook naar kozijnen en ramen met goede isolatiewaarde. Tegenwoordig hebben kunststof kozijnen een net zo hoge isolatiewaarde als houten kozijnen. Het grootste verschil is wel het onderhoud dat je hebt aan houten kozijnen. Deze moeten regelmatig opnieuw geschilderd worden om houtrot tegen te gaan. Bij kunststof kozijnen heb je dit uiteraard niet.

Zelf had ik in mijn vorige woning ook net een hele verbouwing achter de rug op zolder. Er was een dakkapel op geplaatst en ik wilde er een mooie lichte slaapkamer van maken in Scandinavische stijl. Die dromen bewaar ik nog even voor een volgend huis ;-)!

Heb jij een zolder?

Dit artikel is ontstaan d.m.v. een samenwerking

3 Comments

 1. 1 maart 2018 / 08:36

  Ons huis to do lijstje is best lang, maar daar staat ook het isoleren van de zolder op. Is echt wel nodig, gezien deze temperaturen. Dus voor de volgende winter moet het gedaan zijn 🙂

  • Marloes
   4 maart 2018 / 17:43

   Ja dat is echt wel een must inderdaad! Dit werd bij mijn oude huis ook gedaan en scheelt echt een hoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.